TIPS TIL EN GRØNNERE HVERDAG

Lyst å bli litt mer miljøvennlig..? Da er dette innlegget noe for deg!

VANER MAN KAN ENKELT GJØRE GRØNNERE

Flere blir mer og mer miljøbevisst og ønsker å gjøre en forskjell for kloden vår. Å det. forstår jeg godt, fordi vi har kun en planet og ingen planet-B. Alexander og jeg har mange vaner som gjerne ikke er bra for miljøet, men vi prøver så godt vi kan å gjøre en forskjell. Selv mener jeg at små endringer er bedre enn ingen, og at litt er bedre enn ingenting. Nå begynner listen over vaner vi har gjort om grønnere å bli lang, og det er bare så moro! Før så jeg alltid på det å ha miljøvennlige vaner som en vanskelig oppgave, men nå er det bare kjekt, rett og slett. Jo flere ting vi gjør for miljøet, jo bedre følelse får vi og jo flere miljøvennlige valg ønsker vi å ta. 

Dog vil jeg si at jeg er fullt klar over at jeg ikke er 100% miljøvennlig, ingen ekspert og at jeg tar flere valg som ikke er de beste. Som f. eks det å fly, promotere klær og sko. Jeg vil at dere skal vite at jeg har et mål om å bli mye bedre og flinkere, men at det å jobbe i ulike land og promotere klær er en del av jobben min. Å det er ikke noe jeg kommer til å slutte helt med. De aller største valgene jeg har tatt hittil er å bli 100% veganer, kutte ut alle innlands-flyturer, solgt bensin-bilen min og takket nei til spons av produkter jeg IKKE kommer til å ta i bruk/brukt opp. Igjen, alle kan gjøre litt men ikke alt. 

Jeg stemmer for at vi alle heier på hverandre, roser de som prøver og gir hverandre tips i stedet for å rakke ned, kritisere og kjefte på hverandre. Har du en venninne, et. familiemedlem eller en kollega som prøver å bli bedre, så blir heller inspirert, skryt og del tips sammen. Sammen er vi alltid best, og gjør en forskjell. <3 Nedenfor får dere tips til vaner man enkelt kan gjøre grønnere, og som ikke krever mye. 

Kanskje du har noen tips du også? 🙂

Bytt ut plastikk-oppvaskkosten med en i bambus. Disse får du tak i på de aller fleste helsekostbutikker, på Kid og f. eks Rusta. 

Ta med deg et handlenett i stedet for å takke ja/betale for en plastpose når du er ute. og handler. Å ha et handlenett og to liggende er veldig enkelt og krever så lite! Visste du at f. eks et Rema1000 handlenett tilsvarer 2 plastposer? 🙂 

Puss med bambus! Neste. gang du skal kjøpe deg en ny tannkost, bør du velge en som er i bambus i stedet for i plast. Selv bruker jeg en fra Humble, og kan anbefale den på det varmeste. Disse finner du i de aller fleste matvarebutikkene, på helsekostbutikker og på nett. 

Kjøp sugerør i glass, stål eller bambus. Disse kan vaskes og brukes om igjen. Her sparer du miljøet for plasftikksugerørene samt lommeboken da du ikke trenger å handle sugerør om igjen 🙂 Du kan få tak i gjenbrukbare sugerør på helsekostbutikker, eBay og på diverse nettbutikker. 

Bruk miljøvennlige produkter som er både cruelty free, veganske og økologiske. Visste du at de aller fleste kjente hudpleie-merkene inneholder giftige stoffer for miljøet vårt? Alexander og jeg har byttet ut alt av hudpleie, og bruker kun veganske, miljøvennlige, økologiske og cruelty free produkter. Mine favoritter er Ecooking, Idun Minerals, Rudolph Skincare og Klar. 

Pakk inn gaver i miljøvennlige gavepapir, som f. eks brunt papir, gamle aviser eller tøy. Naveen kan fremdeles bli like fin (om ikke finere) med en miljøvennlig tvist. Her er det bare til å slippe kreativiteten køs! 

Skaff deg en gjenbrukbar drikkeflaske og bestikk når du skal ut, på jobb eller på ferie. Da slipper du å kjøpe flere flasker i plast og takke ja til engangsbestikk. Drikkeflasker i f. eks glass får du tak i over alt, som f. eks på helsekostbutikker, Asos, Nelly, Rusta og Europris. Ikke nok med at du sparer miljøet for plast, men det er også positivt for lommeboken 🙂 

Bytt ut plastfolien med bee wraps! Vokspapir som kan brukes om igjen, skylles og vaskes. Peerfekt til å dekke over middagsrester, og annet mat. 

Erstatt engangspadsene med pads i bomull! Er det noe jeg virkelig kan anbefale, er det å ta i bruk pads i bomull. Så mye bedre, tåler mye mer og kan brukes om igjen. Det eneste du må gjøre er å vaske dem 🙂 Selv har jeg kjøpt utallige hos Beeorganic.no og på etsy 🙂 Disse bruker du akkurat på samme måte, som f. eks å ta bort sminke, rense huden, sår og ta bort neglelakk. 

Bruk biobag til søppelbøtten, og sorter søppelet ditt! Mange sier de ikke kan bruke handlenett fordi da har de ingen plastpose til søppelet. Vell, det finnes noe som heter biobag og passer perfekt til søppelbøtta. Samt er det viktig å sortere søppelet ditt – husk at noe kan bli til noe nytt! 

Spis mer grønt! Dette tipset burde egentlig være først, men jeg vet at flere synes det er vanskelig å droppe kjøttet og meieriprodukter. Visste at en vegansk dag sparer 1 dyreliv, 20kg korn, 30 sq feet av skog og 4100 liter vann? Tenk hvor mye du kan spare miljøet med å ha minst 1 vegansk dag i uken! 🙂 

Glad i kaffe? Skaff deg en gjenbrukbar kaffekopp. Alexander har kjøpt flere på Asos, Stojo og på helsekostbutikker. 

Tenk deg godt om når du er på shopping. Ofte er det lett å komme hjem med plagg og tilbehør man nødvendigvis ikke har bruk for. Selv prøver jeg så godt jeg kan å minke inntaket av klær og sko, men kan selvsagt bli mye bedre. Å ha en detox i garderoben før f. eks shopping eller en storbyferie kan spare både lommeboken og miljøet 🙂 

Ser du søppel i naturen? Plukk det opp og kast det i nærmeste søppeldunk. Sammen kan vi gjøre en forskjell, og det er ikke alltid mye som skal til. Anbefaler alle å følge @5forhvalen på Instagram for å bli inspirert til å plukke opp andres søppel. 

Shop mer vintage og brukt! Det er absolutt ingenting galt i å kjøpe brukte ting. Det samme gjelder også å selge. Har du noe du ikke bruker eller trenger lengre? Selg det på appen Tise eller lever det til Fretex. Er du på jakt etter noe nytt til garderoben eller hjemme? Sjekk f. eks Finn.no, Tise og Fretex først før du tar turen på butikken 🙂 

Reparer i stedet for å kaste ting. Det er dessverre sånn at det gjerne er rimeligere å kjøpe nytt i stedet for å reparere. Det gjelder alt i fra fotoutstyr, kjøkkenredskaper, klær og sko. Å reparere og fikse er bedre for miljøet selom det ikke alltid lønner seg for lommeboken.

Ønsker du å lese om flere miljøvennlige tips? Kos deg med veganske oppskrifter og diverse tips her på bloggen.