FOTOUTSTYRET DU BØR SKAFFE DEG!

Les om hvilket fotoutstyr og objektiver jeg bruker!

HVILKET FOTOUTSTYR BRUKER JEG OG HVILKET KAMERA BØR DU KJØPE?

Det berømte spørsmålet – hvilket fotoutstyr bruker jeg? Først og fremst, så vil jeg bare påminne alle om at jeg er fotograf, og har mer fotoutstyr enn du nødvendigvis trenger kun for gøy. Om du så er hobby fotograf, blogger, instagrammer, mor eller konfirmant trenger man ikke alt jeg har for å ta gode bilder. Jeg er fotogreek til de grader, og har alt + litt til. Tro det eller ei, men jeg har faktisk 4 kameraer jeg bruker. MEN det er selvsagt ikke alle jeg bruker til bloggen. 

Per dags dato bruker jeg Nikon DF til outfitbilder og Leica Q til all-around bilder. Er veldig fornøyd med dem begge, og kommer nok ikke til å bytte dem ut med det første. Nikon DF har jeg hatt i flere år, og er det beste speilreflekskameraet jeg noen gang har hatt. Å ja, jeg har hatt et par. Utenom Nikon kameraet, vil jeg si Leica Q er i en egen klasse. Kameraet er langt i fra billig, og totalt unødvendig å ha dersom man IKKE kan fotoinnstillinger og bildetaging godt nok. 

Før jeg går mer i detalj, vil jeg bare gi dere et lite tips / heads-up! 🙂 Du har kanskje sett flere bloggere og instagrammere har skaffet seg dette, og etter min mening er det totalt waste. Man ser ikke forskjellen på bildene deres og de fleste gjør alt feil. Synd, fordi når man første punger ut 40.000kr for et kamera, forventer man kanskje å se forskjell. Eller? Altså, før jeg fortsetter er det viktig å vite at det er aldri KAMERAET som lager gode bilder, men PERSONEN bak fotoapparatet. “Buying a Leica doesn’t make you a photographer. It makes you a Leica owner”

Skal du ta bilder kun til privatbruk, blogg eller lignende er f. eks Olympus Pen mer enn godt nok. Kameraet + et godt objektiv koster under 10.000kr og dersom man ønsker å gå et hakk høyere, er Olympus OM-D E-M5ll bra. Kameraet koster en god del mer men man får flere alternativer, innstillinger og selvsagt bedre kvalitet i bildene. Det positive med å starte med Olympus Pen, er at man kan øve seg på å bli en god fotograf først, deretter invistere i et par objektiver og når man føler seg god nok kan man invistere i Olympus OM-D E-M5ll.

OBJEKTIVER JEG BRUKER

Hvilke objektiver (linser) bruker jeg? Jo, jeg bruker litt forskjellige men den aller mest brukte linsen er 50mm. Jeg har faktisk 4 stk… Å ja, jeg trenger i teorien kun 1. Ha ha. Jeg fortalte deg at jeg er kamerageek ikke sant?

Jeg kan ramse opp flere ulike objektiver til dere her nå, men dersom du ikke er så klok på fotoutstyr vil ikke dette fortelle deg noe som helst. Derfor tenkte jeg det var bedre å dele dem opp i en liste slik at du kan se hvorfor jeg har så mange forskjellige og hva dem er god til. 🙂 

SIGMA ART 50mm F/1.4: Bedre “alt mulig” objektiv skal man lete lenge etter. Jeg har dette objektivet fast på DF’en, og bytter kun når jeg må. Det er veldig lysskarpt og gir klare og flotte bilder. Skarpheten er helt amazing. Hvilke bilder tar jeg mest med 50mm? Jeg bruker det til outfitbildene mine, portrett, produkt, parbilder og når jeg er ute og reiser. Samt er det veldig fint som et “everyday” objektiv. Du kan ikke zoome med objektivet. Se bilder som er tatt med 50mm!

SIGMA ART 85mm f/1.4: Det beste objektivet for detaljefoto og for close-ups! Ønsker man å ta de fineste matbildene, klokkebildene eller lignende, er dette objektivet du bør skaffe deg. Samt er 85mm også veldig bra til portretter og gir en fin blurry bakgrunn. Anbefales! Du kan ikke zoome med objektivet. Disse bildene er tatt med et 85mm objektiv!

SIGMA ART 24mm f/1.4: Det perfekte objektivet for landskap, interiør og arkitekturbilder. Nå har det jo faktisk blitt en instagramtrend å få mest mulig med i bildene man legger ut, og da er det DETTE objektivet de fleste bruker. Det har en liten vidvinkel effekt som gjør at man får mest mulig med i bildene. 

NIKON 24-70mm F/2.8: Ikke så gira på å bytte objektiver hele tiden? Da er dette objektivet for deg. I motsetning til de ovenfor, kan du zoome med dette. Passer veldig godt til “everyday” bilder, landskap og natur, reise og interiør. 

Utenom disse 4, bruker jeg også Nikon 105mm, Sigma ART 35mm, Nikon 16-35mm og Nikonm 70-200mm. Etter min mening har du ikek bruk for disse med mindre man er veldig intressert i foto og liker å ta bilder av f. eks insekter, store rom, fugler og lignende. Kan lage et eget innlegg om disse hvis dere ønsker det.

3 GODE KAMERATILBEHØR DU BØR SKAFFE DEG

Har du kommet til det punktet der du ønsker å invistere enda mer i fotoutstyret ditt, bør du skaffe deg disse tre gode kamera tilbehørene: 

1. Et godt stativ. Har du et stativ har du muligheten til å ta f. eks fine naturbilder, bedre selfies og interiørbilder. 

2. Selvutløser med god rekkevidde. Du har kanskje sett parbildene til Alexander og meg? Det er ikke en person som står bak kameraet når de blir tatt, men nemlig en selvutløser. For det første står kameraet som regel på et stativ, og så har jeg en selvutløser på toppen av kameraet. Jeg bruker en som har opp til 100m rekkevidde og som det er timer på. 

3. Ekstra batterier. Dette tipset burde egentlig vært øverst fordi jeg synes dette er så viktig. Å ha flere batterier liggende er genialt om man er ute og reiser, skal gå en fin lang tur eller lignende. Da kan man bruke kameraet flittig og ikke stresse med å bruke opp batteriet. Jeg har alltid et ekstra batteri liggende i veska, og om jeg er ute og reiser har jeg 3 stk. Geek, I know…