SLIK FEIRER DU JUL PÅ BUDSJETT!

Ønsker du å ha litt mer kontroll på hvor pengene dine blir av i julen? Les mine beste tips for å holde deg til budsjettet, og hva du kan gjøre annerledes for å spare penger!

SLIK FEIRER DU JUL PÅ BUDSJETT!

Om bare noen uker ringer julen inn, og selvom det skal være den mest fantastiske tiden av året er det ikke slik for alle. Julen kan bli dyr, og flere kan føle et stort press på å bruke penger. Man skal ha et fint juletre, julepynt, julemat, julekalender, julegaver og jule-antrekk. Med andre ord, er det mye som står på handlelisten.

I år har jeg bestemt meg for å tenke litt ekstra på hva jeg bruker penger på, og hvordan jeg kan gjøre julen litt mer budsjettvennlig. Jeg blir så trist av å tenke på at noen gruer seg til denne tiden av året, og håper virkelig innlegget kan inspirere og ikke minst åpne øyne for at julen kan bli like fin selvom man ikke bruker tusenvis på mat, gaver, kalender og pynt. 

Husk at julen handler ikke om hvem som har de flotteste julegavene, hvem som har den beste maten eller det fineste juletreet. Vær takknemlig for det du har, sett pris på de du har rundt deg og tenk at man kan fremdeles få en fantastisk jul så lenge man er innstilt på det. ♥

MINE BESTE TIPS TIL EN FIN JUL PÅ LAVT BUDSJETT

1. Alltid pakk opp julepynten fra i fjor, slik at du ser hva du har. Du har kanskje mer enn hva du husker? Hvis ikke, lag en liste over hva du ønsker å kjøpe og få tak i.

2. Kjøp juletre på din lokale gjenbruksbutikk, som f. eks Fretex! Alexander og jeg samt bestevenninnen min Karoline, har kjøpt juletre i plast til kun 100kr. Selvom plast ikke er bra, vil jeg si det er bedre å kjøpe et brukt plastikkjuletre som du kan ha resten av livet i stedet for å kjøpe nytt hvert år. Ikke nok med at du får et kjempebillig juletre, men du hjelper også miljøet og planeten vår med å handle brukt. 

3. Nok et tips om å sjekke din lokale gjenbruksbutikk. Trenger du juletrepynt og juledekor, har de fleste gjenbruksbutikker et stort og godt utvalg på denne tiden av året. Selv fikk jeg dekket juletreet vårt med pynt + dekor til spisebordet for under 100-lappen hos Fretex. Nok en gang støtter du gjenbruk, det er br for miljøet og veldig budsjettvennlig! 

4. Dropp fancy innpakningspapir. Pakk gavene inn i gammelt avispapir og surr dem fint inn i garnrester. Slipp kreativiteten løs og tenk at det er innholdet som teller. 

5. Sett deg ned og lag en liste over hvem du ønsker å kjøpe/gi gaver til. Dersom du er redd for at venninnen, kjæresten, eller noen i familien skal bruke mer penger på gavene enn deg, avtaler du et budsjett. Det er ikke noe galt i å sende en hyggelig sms eller si at du ikke ønsker å bruke mer enn et visst beløp. – Det er tanken som teller. 

6. Planlegg julegavene i god tid. Lag en liste over hvem du ønsker å gi en julegave til, og hva du skal kjøpe/gi. Å ha en oversikt over gavene slik at du forhindrer at du ender opp med å bruke for mye penger og sprenge budsjettet ditt. Tips: har du barn som du ønsker å kjøpe gaver til kan du finne mye fint på f. eks Fretex! Samt kan det lønne seg å gå igjennom Finn.no for å sjekke ut hva andre ønsker å kvitte seg med, ta en titt på Facebook grunner som “ønskes solgt, kjøpes” etc. Her kan du gjøre kjempe mange kupp og til en fantastisk pris! Vi ♥ gjenbruk! 

6. Ønsker man å ha en fin julemiddag på budsjett, er det beste tipset mitt å lage en handleliste. Å når du handler, handler du KUN det som står på listen. Vegansk/vegetariske retter kan være mye rimeligere enn kjøttretter. Man MÅ ikke ha ribbe, pinnekjøtt eller kalkun på jul. Det finnes så mye godt man kan spise, og noe av det beste jeg vet er vegansk grøt! ♥ Lager man grøt som metter 6 voksne, koster det 15kr per hode. – Å det er innafor! 

7. Dersom du ikke ønsker å kjøpe et nytt jule-antrekk, finnes det flere alternativer for å få en “ny kjole” til julaften. Du kan bytte selskapsklær med venninnene dine eller med noen i familien, sy om plagg eller ta turen til Fretex for å se om du finner deg en skatt. Samt finnes det også mange som selger flere kjoler samlet for en rimelig pris på finn, appen Tise og Facebook grupper som “ønskes solgt, kjøpes” etc. 

8. Selg noe du ikke trenger. Kanskje du kan ta en liten opprydning hjemme før julen? Kanskje du har noen ubrukte sko, vinterjakker, dekor eller lignende du ikke har bruk for som du kan selge? Dette er en fin måte å få inn et par ekstra hundre-lapper som man kanskje kan bruke på julegaver, pynt eller mat. 🙂 

9. Lag julegavene selv! Å bruke flere hundre-lapper på julegaver er ikke alltid nødvendig. Lag dine egne julegaver. Jeg lover deg at de kommer garantert til å falle i smak. Du kan lage alt i fra syltetøy, konfekt, kalendere, fotobok, hjemmelaget granula eller nøttemiks og mer. Skal lage et eget innlegg her om tips til hjemmelagede gaver og DIY!

TIPS TIL DE SOM HAR ALT OG LITT TIL: 

De som ikke har et press om å følge et visst budsjett i juletiden er heldige. Å når man er så heldig, er man enda heldigere som har muligheten til å hjelpe andre også! Hvert år på Finn.no finner man en rekke annonser der familier ber om hjelp. Du kan hjelpe flere som er i en økonomisk krise ved å søke opp annonsene på Finn.no. Du finner årets annonser her. Husk at alle kan gjøre en forskjell, og det er ikke alltid mye som skal til!