MALTA REISEGUIDE

Kunne du tenkt å tatt deg en tur til den flotte øyen Malta som ligger like nedenfor Italia? Da er denne guiden midt i blinken for deg!

BASIC & ENKEL FAKTA OM MALTA!

– Visste du at Malta var blant annet under britisk koloni på 1800-tallet og kjører på “feil side” av veien? Samt er de aller fleste gode i engelsk, og man må ha adaptere for å kunne lage f. eks mobilen, kameraet og laptopen. 

– Malta ligger i Middelhavet og er en av verdens minste stater. Landet består av tre store øyer som heter Malta, Gozo og Comino, samt et par små utenom som ikke er tett bebodd. 

– Hovedstaden i Malta her Valletta.

– Malteserne snakker maltesisk og engelsk. 

– Valutaen er euro, og de aller fleste tar kort. 

– Det tar ca 4-6t å fly til Malta fra Oslo. Det kommer selvsagt ann på hvor du mellomlander og hvor lang ventetid du har på de ulike flyplassene.

HER BOR DU!

Jeg vil tørre å påstå at det er lett å finne et sted å bo i hovedstaden Valletta da byen ikke er den største. Jeg bodde på et hotell som heter “The George Hotel”, som var veldig sentralt til shopping, restauranter og matvarebutikker. Et veldig fint hotell som hadde både rooftop pool, stor frokostsal og treningssenter. Med flere gode restauranter, cafeer, shopping og ulike attraksjoner bare noen få minutter unna, kan man slappe av og nyte ferien. Samt tar det også bare et par minutter å gå til kaien, hvor man både kan gå tur, spise god mat og se på flotte solnedganger.

På hotellrommet får man vann, det nødvendige av toalettsaker, aircondition, safe, vannkoker og et lite kjøleskap. Jo større rom man bestiller, jo bedre plass får man.

Andre hoteller som ligger veldig fint til i Valletta: 

  • 1. Grand Harbour Hotel
  • 2. Palazzo Paolina
  • 3. Barrakka Suites

DETTE GJØR & SER DU

Malta er proppet full av flott og historisk arkitektur, og flere sjarmerende søte små byer. Du bør absolutt ta turen til Mdina, Valletta, Isla, Saint Paul’s Bay og Saint Julian. Det finnes selvsagt mange flere småbyer du bør besøke, så det å leie en bil kan være smart. Du kan også forhøre deg på hotellet eller et lokalt reiseselskap om de kan sette opp et program for deg/dere. 

Ønsker man ikke å besøke de to andre store øyene; Gozo og Comino, finnes det en rekke ting man kan gjøre på selve Malta! Nedenfor er mine anbefalinger: 

1. Glad i tv-serien Game of Thrones? Da er Malta noe for deg! I f. eks byen Mdina finner du en rekke bygninger og lokasjoner som ble brukt under innspillingen av Game of Thrones. Som f. eks inngangen til Kings Landing og bordell-huset til Little finger. Det finnes flere ulike turer man kan booke for å se hvor flere scener ble spilt inn. 

2. Besøke det høyeste punktet på øyen, nemlig Dingli Cliffs! Utsikten her er bare helt fabelaktig, og er absolutt et must hvis man er på ferie her. Det finnes gjerne ikke så mye rundt, men man kan ha med seg mat og spise lunsj med verdens fineste utsikt. 

3. Ta turen innom St. John’s Cathedral for å se på de flotte og historiske maleriene. Virkelig et syn! 

4. Gå en fin tur langs Grand Harbour. Perfekt for deg som er glad i fine båter – for her ser du flere av dem! 

5. Spis en fantastisk middag langs Valletta Waterfront. 

6. Se Malta’s fineste (rosa) slått! Saint Agatha’s Tower er absolutt noe du bør få med deg. Et slått av rosa mur, og er fra 1600-tallet. Samt har det også en utrolig fin utsikt. 

7. Besøke “the three cities” og spise god maltesisk iskrem

HER SPISER DU

Det skal sies at jeg ble overrasket over hvor mye vegetar som var på menyene rundt om kring, og at de aller fleste hadde et utvalg i veganske retter. Det er ikke alltid like lett å finne sunn og vegetarisk/vegansk mat på ferie, og da er det et stort pluss når man først finner noe – og utvalget er bra. Er man ikke vegetarianer eller veganer, kan du forvente å se mye fisk og sjømat på menyene rundt om kring. Det sies at Malta tilbyr fantastisk god og smakfull sjømat! 

1. Diar il-Binet Restaurant – her serverer de verdens beste vegetar lasagne! Nam! 

2. King’s Own Restaurant – alt I fra smakfulle salater, pastaretter og mer. 

3. Two Bouys Bistro Restaurant – den beste restauranten for plantebasert kosthold. For en utrolig god mat – og ikke minst, man får mye mat for pengene. 

4. La Capanna Restaurant – tidenes beste veganske pastaretter samt god sjømat. 

5. Fontanella tea garden – På toppen av Mdina og utsikt over “hele” Malta. 

Det finnes selvsagt flere restauranter og cafeer du bør besøke, og mitt beste tips er å søke opp det du ønsker i Google Maps. Søker du f. eks “vegansk mat” får du opp en rekke ulike restauranter og cafeer som tilbyr plantebasert mat. Genialt, ikke sant?