16 GODE GJERNINGER

Julen handler om å ta vare på de man er glad i, være takknemlig og om tilgivelse. Les mine tips til hvordan julen kan bli ekstra fin – både for deg og andre!

16 GODE GJERNINGER

1. Finn lokale fine organisasjoner som hjelper andre, og spør om det er noe du kan bidra med. Alt i fra å donere penger, julegaver, mat eller lignende. Alle kan gjøre en forskjell om alle hjelper litt ♥

2. Rydd hjemme før julen ringer inn. Kanskje det er noe du kan donere bort til f. eks Fretex eller til noen andre? 

3. Spør dine nærmeste venner og familie om de trenger hjelp og om det er noe du kan bidra med. For alt du vet, kan noen av dine nærmeste ha et litt vell trangt budsjett eller ha litt for mye på agendaen. Det skader aldri å spørre. 

4. Doner bort summen du hadde tenkt å bruke på en julegave til de som har alt. Dersom de faktisk har alt, vil jeg tørre å påstå at ingenting gleder mer enn å få vite at gaven har gått til en fin sak / organisasjon. Tips vil være å donere til din lokale Dyrebeskyttelsen, NOAH’s dyrevelferd, UNICEF, Kirkens bymisjon, Asfalt og andre. 

5. Bak julekaker og del ut til de som ikke har muligheten til å bake selv. F. eks kan du gi et par bokser til en organisasjon, et lokalt gamlehjem, til rusavhengige eller andre. 

6. Kjøp poser med varme hansker, skjerf, ullsokker og lignende og del ut til de som ikke har et hjem. Til de som trenger det. Jeg kan love deg at dette kommer til å falle i smak. Alexander og jeg delte ut 5 fulle poser til folk som bodde på gaten for noen år siden, og de var evig takknemlige. Det samme gjorde jeg da jeg var i Leeds for noen uker siden. Alt hjelper og det trenger ikke å koste skjorten.

7. Spander julematen på noen som ikke har råd. Hvert år finner du flere annonser på Facebook, i avisene og på Finn der familier ber om hjelp. De har ikke råd til verken julegaver eller julemat. Kanskje du kan droppe det ene juleantrekket og donere bort julemat i stedet? ♥

8. Tilby deg selv å handle julegaver for de som gjerne sliter med å komme seg ut, eller har vondt for å gå. Å tråkke rundt i julegatene og i butikkene for å kjøpe gaver kan være veldig stress! – spesielt for de som sitter i f. eks rullestol, går med krykker etc. Tilby dem hjelp. 

9. Spander et juletre på noen – om det så er til ditt lokale sykehus, gamlehjem, barnehjem eller andre. Du vet jo nå at du får tak i brukt juletre i plast hos Fretex og andre gjenbruksbutikker til 100kr! 😉 

10. Ta turen innom f. eks sykehuset og se om det er noe du kan bidra med. Hvordan ser barneavdelingen ut? Har de nok leker og andre ting som kan underholde barna? Selv har Alexander og jeg blitt enige om å donere bort pianoet vårt til sykehuset i år. Det kommer garantert til å bli brukt mye mer der enn her på Kolnes. 🙂 

11. Sett deg opp på Røde Kors‘ liste over folk som ønsket å invitere vilt fremmede mennesker hjem til seg til jul. Det finnes flere som ikke har noen å feire julen med, og tenk så heldige vi er som kan hjelpe og glede andre med å invitere dem hjem! 

12. Bli blodgiver! Blod kan verken kjøpes eller fremstilles kunstig. Bli en blodgiver og du kan være med på å redde liv. Du finner mer om dette her

13. Du kjenner kanskje noen som skal på juleball i år? Lag deg en annonse om at du er villig til å donere bort en fin kjole, dress eller et annet fint plagg. Det er ikke alle barn som har råd til å gå på ball. Tenk så heldig du er som har muligheten til å hjelpe! Vi husker vell alle selv hvor stas det var med ball og avslutningsdager på skolen? 

14. Få et nytt familiemedlem og adopter et dyr som trenger et nytt hjem fra f. eks Dyrebeskyttelsen! ♥ 

15. Dropp julekortene i butikken. Kjøp heller kort hos en organisasjon. Selv kjøper jeg alltid kort hos Dyrevernalliansen og hos Røde Kors. Disse kortene gjør en forskjell, og de er også veldig fine! Her finner du f. eks gaver som hjelper dyr i nød. 

16. Dropp kjøttet i julen. Det blir kjøpt enorme mengder kjøtt i juletiden, og en stor (og viktig) forskjell du kan gjøre i år er å ha en mer kjøttfri jul. Det er bra for dyrene, for miljøet og planeten vår!