DERFOR BØR DU DRA TIL GDANSK!

Den ultimate reiseguiden til den polske byen, Gdansk!

GDANSK REISEGUIDE

Har du lyst til å le’e litt på reisefoten? Ta med deg kjæresten, familien eller venninnen din på tur? Bare noen få timer unna, ligger den fantastiske byen Gdansk. Byen som kan minne om de store og attraktive destinasjonene som London, Barcelona og Paris. Ja, fordi denne fine byen i Polen har nemlig mer enn du tror, og byr på det aller meste. Å det beste av alt? Du kan garantert halvere reisebudsjettet ditt. Hørtes ikke dette fristende ut?

Den romantiske, kreative og spennende byen Gdansk har mer å by på enn hva du tror. En by som ble ruinert under andre verdens krig, men har vokst seg stor og flott siden. Gdansk har fått en plass i hjertet, og jeg kan anbefale alle på det varmeste å dra hit. Ikke bare fordi det er rimelig å spise, drikke, shoppe og ta taxi – men fordi stemningen, arkitekturen og atmosfæren her er noe for seg selv. Byen må oppleves, og den bør definitivt være på “where to travel” listen din. ♥

TIPS: Det går direkteruter fra flere steder i Norge, så sjekk gjerne ut rutene til WizzAir!

FÅ EN SMAKBIT AV GDANSK’S HISTORIE 

Gdansk er full av fabelaktige, fargerike og vakkert arkitektur. Bare det å gå rundt i de små søte gatene og se på alle de ulike bygningene er noe for seg selv. De gir fra seg en fin stemning, og byen er like fin å se på uansett hvilket vær. Se flotte skulpturer og fontener som f.eks Neptune’s fountain, spis i Dluga Street, kjøp juveler i Mariacka Street og nyt byen. 

5 HISTORISKE ATTRAKSJONER & MUSEUM: 

  • 1. Besøk World War 2 Museumet 
  • 2. Se Oliwia Katedralen
  • 3. Besøk St. Mary’s kirken og gå opp trappene for å få panoramautsikt over byen
  • 4. Ta turen innom National Maritime Museum 
  • 5. Lei kajakk og padl deg gjennom Gdansk

TIPS: Utenom å besøke de ulike museumene som ligger i gamlebyen, bør du ta deg tid til å se konsentrasjonsleiren Stutthof Camp fra 2. verdenskrig. Det er nok ikke en attraksjon eller en opplevelse for alle, men personlig synes jeg det er viktig å ta seg tid til å se hvordan verden var før, og for å gjøre seg selv mer bevisst om hvor godt vi har det i dag. Stutthof ligger ca 40 minutter unna med bil, og besøket er en sterk opplevelse. Her får du se blant annet ekte bilder med tekst som er plassert rundt omkring i bygningene, hvordan ting fungerte, se gasskammeret og ovnene som ble brukt, hvor offiserene i SS oppholdt seg og mye mer.

“ITS A SHOP-TIL-YOU-DROP KINDA TRIP!”

Like glad i shopping som meg? Ja, da er det bare til å reise ned med kofferten tom, fordi Gdansk har et godt utvalg av det meste. Klær, sko, tilbehør, musikk, pynt og mye mer. Utenom flotte bygninger og ulike museum, har storbyen flotte kjøpesentre og outlets med godt utvalg av merkevarer. Det kan være smart å sette av god tid når du er på shopping, fordi sentrene har over 200 butikker hver. 

Her shopper du

GALERIA BALTYCKA: Et av de mest kjente kjøpesentrene i området, er Galeria Baltycka. Bare 10 minutter unna med taxi fra gamlebyen kan du kose deg på shopping og ta turen innom 200 butikker. Senteret tilbyr alt i fra klær, sko, vesker, hår og sminkeprodukter, interiør og elektroniske duppeditter. Galeria Baltycka har huset fullt med de store og kjente butikkene som Zara, H&M, Bershka, Pull & Bear, Zara Home, Vans, Tommy Hilfiger, New Yorker og The Body Shop. Utvalget er stort og dekker de flestes behov.

For å komme deg til Galeria Baltycka kan du enten ta taxi, buss, trikk eller toget. Dersom du ønsker å ta toget (SKM tog) bort til senteret må du gå av på “Gdansk Wrzeszcz”. Ønsker du å reise med trikk kan du gå av på enten 6, 11 eller 12. 

RIVIERA: Bare 30 minutter unna med bil, finner du det aller største kjøpesenteret i Danzig. Det ligger ikke i selve Gdansk, men i en fin by som heter Gdynia. Det har over 250 butikker som blant annet Massimo Dutti, Zara, H&M, H&M Home, Mango, Vans, Adidas, Nike Town, Puma, Vagabond, Pull & Bear, Bershka og The Office. Listen er lang. Utenom de kjente merkevarene og butikkene, finner du også en rekke polske butikker som selger blant annet billige sko, vesker og ytterjakker. På Riviera bør du sette av god tid til shoppingen, men også til transport. 

For å komme deg til Riviera kan du enten ta taxi, buss eller toget. Dersom du ønsker å ta toget (SKM tog) bort til senteret må du gå av på “Gdynia Wzgorze Sw. Maksymiliana”. 

FASHION HOUSE OUTLET: Er du ute etter ordentlige røverkjøp, tar du turen innom Fashion House Outlet som ligger ca 30 min med taxi fra gamlebyen. Her får du alt i fra 30-70% avslag på en rekke merkevarer som blant annet Adidas, Nike, Tommy Hilfiger, Puma, Lee, Levis og Asics. Utvalget kan selvsagt variere, og det er også sesongbasert. 

SENTRUM SHOPPING: Butikker som de fleste ungdommer synes er attraktive som f. eks Zara, Bershka, New Yorker og lignende finner du ikke i gamlebyen. – Men frykt ikke, det finnes flere gode grunner til å spasere rundt i de vakre små gatene. Du finner nemlig blant annet søte butikker som har et godt utvalg av håndlagde ringer, armband, smykker og ørepynt. – Og du behøver ikke å bruke en formue, for det finnes smykker I alle prisklasser avhengig av hvor mye rav og sølv som er brukt til å lage gjenstanden. Samt er det flere butikker som selger kunst, hudprodukter og antikk. 

NYTT SENTER: Nå vet jeg uheldigvis ikke hva det heter, men det åpnet nylig et stort og flott kjøpesenter med over 200 butikker bare få minutter gåavstand fra gamlebyen. Spør gjerne i turistinformasjonen, på hotellet eller noen lokale om hva det heter. 🙂 Kanskje ser du det på gps’en din også? Det skal ligge ca 5 minutter fra Puro Hotel Gdansk. 

TIPS: Skinnvarer som sko, vesker, hansker og jakker er rimelig i Polen. Utvalget er stort, og du skal ikke se bort i fra at du gjør et par gode kupp. De beste prisene finner du i blant annet lokale butikker og i butikker som selger kun polske merkevarer.

SPA & VELVÆRE

Hva om jeg forteller deg at det koster rundt 500-lappen for 60minutters massasje, 200kr for å få mani og pedikyr og bare et par hundre kroner for å gå til frisøren. Hørtes det fristende ut? Ja, da har du nok en god grunn til å pakke kofferten og dra til Polen. Du finner en rekke ulike spa både på hotellene og i gatene. Prisene varierer, men det er fremdeles mye rimeligere enn hjemme. Selv kan jeg anbefale alle å bo på Puro Hotell og booke tid til massasje der. Massørene der er utrolig dyktige og man får virkelig følelsen av at man er på et fint spa. 

TIPS: Søker du “spa & velvære” på google maps, kommer det opp en rekke ulike bedrifter og du får se hvilke som er nærmest, åpningstider og lignende. Veldig greit og enkelt!

LET’S EAT! 

Å finne en koselig cafe eller en god restaurant i Gdansk, er ikke vanskelig. Her har dem de aller meste. Alt i fra polsk mat, italiensk, amerikansk, thai, vietnamesisk, skandinavisk og mer. Mat er rett og slett ikke noe problem for noen. Gdansk har en rekke ulike veganske restauranter og blant annet cafeer med mye digg vegetar/ veganmat.

EN GØYAL & INNHOLDSRIK TUR

Etter flere fine turer til Polen, kan jeg på hånden med hjerte si at Gdansk er en av favoritt byene mine. Gamlebyen har fått en plass i hjertet, og jeg kjenner jeg bare blir mer og mer glad i denne destinasjonen. Det hjelper også godt på at man kan reise direkte fra hjembyen og er bare et par timer unna. Mindre stress, kort reisetid og rimelige priser er alltid moro. 

Utenom å spise, gå på ulike museum og gjøre noen røverkjøp på de ulike sentrene, er det fremdeles mye annet å gjøre. Danzig er stort og dersom man leier bil, kan man blant annet ha et par timer/dager i både Sopot og Gdynia som ligger rundt 30-40 minutter unna Gdansk. Her har du flotte strender, store spa hotell og fin natur. Anbefales! Er man glad i sport, kan man også kjøpe et par fotballbilletter og se en god kamp på den flotte stadion. 

HOT TIPS! I Gdansk finnes det flere Escaperoom! Dette MÅ du prøve. Det er noe av det feteste, kjekkeste og morsomste jeg noen gang har gjort.

Allerede vært i Gdansk? Hva med å dra til Barcelona, Paris eller en annen by i Europa? På bloggen finner du en rekke ulike reiseguider. Enjoy!